Díjak, elismerések

X. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál, Szepsi, 2008. november 13 A csemadok Szepsi Alapszervezetének díja az elmélyült műhelymunkáért
 
 
45. Jókai Napok
Révkomárom, 2008. június 18.
Különdíj a társulati munkáért,
Különdíj a díszletért
Bronz minősítés
 
XVIII. Moson Megye Színjátszó Találkozó
Mosonmagyaróvár, 2008. május 10.
A legjobb előadás díja
Rendezői díj
 
  A XVIII. Moson Megye Színjátszó Találkozó, 2008. május 10-11. - ÉRTÉKELÉS

Az prostituáltak szubkultúráját bemutató társadalmi dráma színpadi bemutatásra rendkívül alkalmas, igényes előadást követelő(melyik jó darab nem ilyen?) krimi. A társulat jó szemmel, és a tehetség fedezetével felelt meg a darab követelményeinek.
Az arénaszerű játéktérben elhelyezett ketrec, mint rendőrségi fogda, áttételes szimbolikával is bír. A cselekmény során egyre szaporodik a bezártak száma, végül már az összes szereplő- beleértve a vizsgáló felügyelőt is- a ketrec, illetve a történet foglya.
A társulat magasfeszültséget volt képes létrehozni a cselekmény kibontása során, mindenki kiválóan játszott az egyre bonyolultabb interakciós hálózatban, egy pillanatra sem lazítva a folyamatos jelenlétben, ennek hitelességét pedig a néző közvetlen a ketrec körül folyamatosan érzékelheti. Helyesen elemzett helyzetek, jó karakterek, az egymás közötti viszonyt plasztikusan bemutató játék, jó tempó és ritmus jellemezte az előadást. A színészi kvalitás egyenetlenségeit pótolta a koncentrált személyesség, mellyel a szereplők jelen voltak az állandóan változó kapcsolatrendszerben. A felügyelő játéka halványabb kicsit, amennyiben végig szinte állandóan hangos, és reakciói gyengébben motiváltak.
Átgondolt rendezői koncepció, következetes játék- és színészvezetés, remek összmunka, a darabhoz illő játékstílus, szóval komplett színházi élmény, amivel megajándékozta a találkozót a társulat.

A legjobb előadás díját vihették haza, Takács Tímea rendezői díjat kapott.

Pápai László
a zsüri elnöke

  Tegnap kiderült, ki ölte meg Lopez-Dialt

2008, május 31 - 16:29

Péntek este a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ színháztermében fiatal színészpalánták, a Novus Ortus (Újjászületés) színtársulat produkcióját élvezhette a közönség, mégpedig Pozsgai Zsolt, Razzia, avagy valaki megölte Lopez-Dialt című darabjának hellyel-közzel kitűnő bemutatóját.
A társulatról azt kell tudni, hogy 2004-ben alakult, eleinte névtelenül működött, majd a tagok egyhangúlag választották a Novus Ortus, vagyis Újjászületés elnevezést, amely névhez hűen ragaszkodik is a csoport, hiszen háromévente gyakorlatilag az egész kicserélődik. A színtársulat tagjai dunaszerdahelyi és környékbeli magyar tannyelvű középiskolák diákjai. A Razzia egy bűnügyi játék, amelynek helyszíne egy közép-amerikai város külső kerületének börtöncellája. Szereplői kivénhedt, vagy jelenleg is az "iparban" tevékenykedő prostituáltak, akiket behoznak egy bűnüggyel kapcsolatban, ugyanis ki kell deríteni, ki ölte meg a helyi stricit, Lopez-Dialt. A gyanúsítottaknak, ahogy a történet folyamán kiderül, mindegyiknek lett volna oka kinyírni a férfit, de persze egészen az utolsó pillanatig rejtve marad, hogy ki is az, és ahogy sorozatban derülnek ki az apró kis titkok, kapcsolatok, a néző is egyre inkább becsavarodik, de csak annyira, hogy még kényelmesen követni tudja az izgalmas és csavaros történetet.
Az egyes szereplők megformálói nagyrészt meggyőzőek voltak, leginkább talán a nagyszájú szakácsnőt, Luciát alakító Ondrejíčka Judit, és a főprosti Michaella szerepében Hipik Júlia. De a többiek sem lógtak ki a sorból, és az apróbb, ám nem igazán észrevehető hibák ellenére nagyon élvezetes előadásnak lehettünk részesei, amelyet szinte testközelből, a börtönrácsok túloldaláról követhettünk.
Aki lemaradt a mostani bemutatóról, annak csak két hetet kell várnia, hiszen június 13-án este hét órakor ugyanitt megtekintheti a Takács Tímea rendezte előadást. Érdemes! Aki pedig többet szeretne tudni a színtársulatról, az látogassa meg honlapjukat (www.novusortus.sk)

Szilvási Tibi

  ÚJ SZÓ / RÉGIÓ (Új Szó, 2008. június 3.)

Az igazgató megtiltotta a gyerekeknek, hogy megnézzék az előadást, néhány szülő hallani sem akart róla

A kezdeti rosszallás ellenére sikert aratott a Razzia

Dunaszerdahely. Cellába zárt utcalányok feslett, züllött és brutális világáról szól a dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad legújabb előadása, amelyet május 30-án láthatott a közönség a dunaszerdahelyi művelődési központban. Úgy hírlett, Pozsgai Zsolt, a darab írójának nyelvezetét a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója nem tartotta szalonképesnek, ezért a diákoknak megtiltotta, hogy elmenjenek az előadásra. Már csak ezért is megnézték a Razziát. Bizonyára nem mindegyik színészpalánta szülei fogadták örömmel a darabválasztást, hiszen - hogy csak egy példát említsek - meglehetősen megdöbbentő, amikor egy 15 éves forma filigrán lány gyermekprostituáltat játszik, aki egy pederaszta áldozatául esett társával együtt gyilkosságra készült. A kezdeti rosszallásról beszélt Takács Tímea rendező is, aki a premiert követően külön köszönetet mondott azoknak a szülőknek, akik először azt mondták, nem hajlandók végignézni a darabot, mégis eljöttek. Megbotránkozásnak jele sem volt, a nézők élvezték az előadást, a poénokat is vették. A szülők arca joggal tükrözött büszkeséget a tehetséges fiatalok láttán. A Novus Ortus sikeresen túllépett a mű hatásvadász elemein, és a diákok játéka volt a központban. A Razzia, avagy valaki megölte Lopez-Dialt című dráma egy közép-amerikai külvárosi rendőrség cellájában játszódik. Valaki megölte Lopez-Dialt, a stricit, ezért Rodolfo, a nyomozó behozatja a gyanúsítottakat, akiknek valamilyen módon közük van a prostitúcióhoz. Volt köztük profi, tanárnőből lett utcalány, gyerekprostituált, luxusprosti, utcára kényszerített szépségkirálynő, egy szexuális kielégületlenségét a főzésben kiélő szakácsnő, és egy szocilológusnő, akit épp úgy használnak ki, mint ahogy az utcán dolgozó nőket alázzák meg nap mint nap. A kihallgatások során a gyilkosság részleteire, és a lerobbant külvárosba született vagy csöppent nők nyomorúságos életére is fény derül. A színészpalánták nagyon kifejezően formálták meg a karaktereket, a szereposztás kitűnő volt. A legközelebbi előadás június 13-án, este hétkor lesz a művelődési központban. Mindenki nyugodtan koncentráljon a darabra, hisz a színpadon játszó középiskolások réges-régen tisztában vannak a prostitúció szó jelentésével, és ahogy a Novus Ortus (Újjászületés) programfüzetében is olvasható: nem a káromkodás napjaink legnagyobb veszélye…

B. JÓZAN MÓNIKA [2008. 06. 03.]