NOVUS ORTUS - Dunaszerdahely

A csoport 1 évig dolgozott ebben a felállásban a dunaszerdahelyi VMK színjátszóköreként. Először névtelenül működött, majd hosszú beszélgetések eredményeként, - sok lehetőség és variáció közül kiválasztva - egyhangúlag a NOVUS ORTUS - "ÚJJÁSZÜLETÉS" név mellett döntött a csapat.
A NOVUS ORTUS tagjai a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Gimnázium diákjai, akik közül néhányan már több éve foglalkoznak színjátszással, énekléssel és versmondással.
A név hűen tükrözi a csoportban végbement belső és külső átalakulást: nagy figyelem helyeződött a színpadi és drámapedagógiai megoldásokra, módszerekre, az improvizációra, a zenei hangzásra. Új tagokkal, köztük zenészekkel bővült a csoport. A kosztümök gondos összeválogatása, a darab térbe helyezése, a kamaraelőadás jelleg és a zenei színezet teljesen új arculatot adott a csoportnak.
A csoport munkáját nagyban erősiti a két nagyszerűen gitározó zenész, akik teljes odaadással és hozzáértéssel adják meg az előadások zenei hangulatát. Az első színrevitt darabban, F. G. Lorca Yermájában, jelzésként jelenik meg a koreográfia, mely utal a spanyol világ hangulatára.